Recyclen van autobanden

Een van de afvalstromen in Nederland wordt gevormd door tweedehands autobanden. Ongeveer 7 miljoen autobanden worden er per jaar in Nederland afgedankt. Het totale gewicht van deze banden is ruim 110.000 ton. Sinds 2005 geldt de regel dat deze afgedankte autobanden voor 20% moeten worden hergebruikt.

Importeurs en producenten van autobanden zijn sinds 2004 verantwoordelijk voor de verwerking en inname van afgedankte autobanden. Door de invoering van deze regel is het illegaal dumpen van autobanden in de natuur afgenomen.


Het verwerken

Autobanden hebben als hoofdbestanddeel rubber. Daarnaast zijn roet, textiel en staal in de band verwerkt. De belangrijkste methoden voor het verwerken van bandenafval zijn:

• Het hergebruiken van banden
Door bandenvernieuwing de band opnieuw gebruiken. Hierbij wordt het loopvlak vernieuwd.

• Het nuttig toepassen van banden
Dit gaat niet om het opnieuw gebruiken van banden voor voertuigen zoals de auto, maar de banden worden bijvoorbeeld gebruikt in speeltuinen, in de landbouw om landbouwproducten bedekt met plastic mee af te sluiten of als stootkussen in de scheepvaart.

• Het materiaal in de banden hergebruiken
Voor het hergebruiken van de materialen in de banden wordt de band gegranuleerd (verkorrelen). Het granulaat wordt ingezet wanneer er nieuwe banden geproduceerd moeten worden of wanneer rubberproducten van slechtere kwaliteit worden geproduceerd.

• Het thermisch verwerken van banden
Het thermisch verwerken van banden kan op twee manieren: verbranden van de band of het ontleden van de band tot de basis.

• Overige verwerkingstechnieken
Een andere verwerkingstechniek voor banden is het vergassen ervan. De bovenkant van het rubber wordt bewerkt waardoor nieuw rubber hieraan beter verbonden blijft.


Productie van brandstof

Door het ontleden van de band zodat sommige bestanddelen van de band opnieuw gebruikt kunnen worden, kan er brandstof worden geproduceerd. Dit proces heet 'pyrolisis'. Dit betreft een verhittingsmethode zonder de aanwezigheid van zuurstof. Wanneer de temperatuur boven de 500 graden Celsius is en een reactietijd heeft van 30 minuten, wordt de band ontleed op organische materialen. Na dit proces van ontleding blijft er 15% gas en 40% vloeistof over. Het is mogelijk om deze te hergebruiken als ruwe materialen of brandstof. De overige 45% wordt gevormd door vaste materialen zoals roet en metaal. Metaal is voor veel doeleinden te hergebruiken. Roet kan onder andere worden hergebruikt voor het versterken van nieuwe banden of als inktkleurstof. Ongeveer 1% van al het materiaal kan niet worden hergebruikt en wordt daarom afgewerkt.


Kopen gebruikte banden

Mocht je van plan zijn om gebruikte autobanden voor je auto te kopen dan zijn er een aantal criteria waarop je moet letten:
• De banden moeten niet beschadigd zijn
• Geen versleten plekken op de banden
• De band dient een goed profiel te hebben
• De band mag niet ouder zijn dan 8 jaar
• Laat de banden voordat je ze koopt controleren

 

AUTO-ONDERDELEN VALKENBURG (ZH)

AUTO-ONDERDELEN ZWAANSHOEK (NH)

TE DEMONTEREN
AUTO'S

 

KIWA GECERTIFICEERD

De levensstandaard in Nederland behoort tot de hoogste ter wereld. Nederlanders van alle leeftijden kopen jaarlijks voor vele honderden miljoenen euro's aan auto's.

Hergebruik van waardevolle onderdelen van die auto's is zowel uit financieel-economisch oogpunt als redenen van energie-
besparing interessant.