Verwijderingsbijdrage wordt recyclingbijdrage

Vanaf 1 februari 2013 is de naam van de verwijderingsbijdrage veranderd in recyclingbijdrage. Deze bijdrage moet worden betaald bij de aankoop van een nieuwe auto in Nederland. De bijdrage wordt gebruikt om auto’s na hun levensduur milieuvriendelijk te recyclen. Hierop wordt toegezien door de instantie genaamd ARN (Auto Recycling Nederland). Deze instantie krijgt de opbrengsten van de recyclingbijdrage. De recyclingbijdrage geldt voor personenauto’s en bestelbussen.


De reden van de naamsverandering

Het doel is om zo veel mogelijk van de autowrakken te recyclen. Nu wordt al 85% van de autowrakken gerycled. Hierdoor past de naam recyclingbijdrage beter bij het proces dan de naam verwijderingsbijdrage. Het verwijderen van auto’s is nog maar een klein gedeelte van het opruimen van de autowrakken. Daarnaast wordt hierdoor het proces van autorecycling bekender bijde consumenten. De verdere promotie van autorecycling is nodig omdat er nieuwe doelstellingen zijn gesteld met betrekking tot autorecycling. Het doel is dat in 2015 95% van het totale gewicht van autowrakken gerecycled wordt.


Kosten recyclingbijdrage

De hoogte van de recyclingbijdrage is €45,- inclusief BTW (gegevens januari 2013). De verwijderingsbijdrage die al sinds 1995 werd gevraagd was hetzelfde bedrag. Hierdoor zal dit geen verdere gevolgen hebben qua kosten voor de consument. Wanneer u een nieuwe auto koopt zal dit bedrag te zien zijn op de factuur, bovenop het totaalbedrag van de nieuwe auto. Deze bijdrage wordt door de ARN gebruikt om de recycling van auto’s verder te stimuleren en de kosten van de recycling van auto’s te dekken. Daarnaast kunnen er door deze bijdrage onderzoeken gedaan worden naar het verbeteren en optimaliseren van recyclingprocessen.

Door het betalen van deze bijdrage zijn recycling- en demontagebedrijven verplicht om auto’s in te nemen zonder het in rekening brengen van kosten hiervoor. Deze bedrijven worden onder andere gefinancierd door de ARN. Deze regels zijn allemaal vastgelegd in het Besluit Beheer Autowrakken (BBA).


Motivering autorecycling

Naast de naamsverandering zullen er nog meer acties plaatsvinden om de autorecycling verder te motiveren. Deze acties zullen vanaf maart 2013 plaatsvinden. Hierbij kunt u onder andere denken aan:
- Een eventuele ludieke actie in maart
- Reclame op 11 grote billboards
- Online advertenties
- Verschillende promotieartikelen voor in showrooms Met deze landelijke promotie wil ARN de Nederlandsers informeren over de presaties op het gebied van recyling en duurzaamheid binnen de autobranche.


Toezicht op de recycling

Om de nieuwe doelstelling om 95% van het totaal aantal niet meer te gebruiken auto’s te recyclen te behalen, wordt er toezicht gehouden over het gehele proces van de recycling. Dit wordt gedaan door Auto Recycling Nederland (ARN). De ARN helpt en stimuleert recyclingbedrijven door middel van advisering, controle en kennisuitwisseling. Op de ARN wordt toezicht gehouden door de Raad van Commissarissen en door de stichting Auto en Recycling. Daarnaast brengt de ARN jaarlijks een jaarverslag uit, deze wordt gecontroleerd door een externe accountant.

 

AUTO-ONDERDELEN VALKENBURG (ZH)

AUTO-ONDERDELEN ZWAANSHOEK (NH)

TE DEMONTEREN
AUTO'S

 

KIWA GECERTIFICEERD

De levensstandaard in Nederland behoort tot de hoogste ter wereld. Nederlanders van alle leeftijden kopen jaarlijks voor vele honderden miljoenen euro's aan auto's.

Hergebruik van waardevolle onderdelen van die auto's is zowel uit financieel-economisch oogpunt als redenen van energie-
besparing interessant.