Voordelen van autorecycling

Het recyclen van auto’s heeft verschillende grote voordelen. Het grootste en meest bekende voordeel is natuurlijk dat het beter is voor het milieu. Door de komst van een shredderbedrijf in Tiel kunnen auto’s nu nog beter gerecycled worden. Er komen dagelijks weer nieuwe auto’s bij op de weg. Deze zullen uiteindelijk ook een keer naar de sloop gaan en gerecycled moeten worden. Het doel is om in 2015 een totaal van 95% van de auto’s te recyclen.


Metalen

Een auto bestaat voor ongeveer 65% uit staal en ijzer. Het voordeel van het recyclen van staal is dat staal geen kwaliteit verliest wanneer het gerecycled wordt. Het kan steeds weer opnieuw gebruikt en gerecycled worden. Hierdoor is metaal het meest gerecyclede materiaal. Het is noodzakelijk dat staal goed gerecycled wordt en tijdens het proces niet in aanraking komt met andere stoffen. Wanneer dit gebeurt kan de kwaliteit namelijk achteruit gaan, met als gevolg dat de metalen niet steeds opnieuw gerecycled kunnen worden.

Het recyclen en opnieuw gebruiken van staal kost ongeveer 75% minder energie dan het opnieuw produceren van staal. Hierdoor worden rond de 85 miljoen vaten olie per jaar bespaard. Deze olie zal weer nodig zijn voor het produceren van nieuwe metalen wanneer niet voldoende gerecycled wordt. Hiernaast wordt er door recycling ook geminderd op de delving van ijzererts. Dit verminderd de milieueffecten van delving van ijzererst.


Kosten

Bepaalde onderdelen die uit de auto gehaald worden zijn nog in een prima staat. Deze onderdelen kunnen daarom goed hergebruikt worden. Voor de verkoop worden de onderdelen getest en opgeknapt. De onderdelen worden door verschillende autorecyclebedrijven verkocht, onder andere bij Gebr-Opdam. Deze onderdelen kunnen voor een voordelige prijs gekocht worden door de klant.


Milieu

De auto heeft tijdens de periode waarin hij gebruikt wordt veel invloed op het milieu en het klimaat. Daarom wordt er geprobeerd om nog meer negatieve invloed van de auto op het klimaat te voorkomen bij de vernietiging en recycling van de auto. In auto’s zitten verschillende vloeibare stoffen zoals benzine, koelvloeistof, propaangas etc. Daarnaast zijn ook de motor, airconditioning en batterij slecht voor het milieu. Wanneer deze niet gerecycled of vernietigd worden, komen deze in het milieu terecht. Deze stoffen zijn slecht voor het milieu omdat het milieu deze stoffen en materialen niet kan verwerken. Voor deze onderdelen zijn er speciale technieken of fabrieken om deze goed en milieuvriendelijk te recyclen. Hierdoor hebben deze onderdelen bij vernietiging en recycling geen extra invloed op het milieu en klimaat.

 

AUTO-ONDERDELEN VALKENBURG (ZH)

AUTO-ONDERDELEN ZWAANSHOEK (NH)

TE DEMONTEREN
AUTO'S

 

KIWA GECERTIFICEERD

De levensstandaard in Nederland behoort tot de hoogste ter wereld. Nederlanders van alle leeftijden kopen jaarlijks voor vele honderden miljoenen euro's aan auto's.

Hergebruik van waardevolle onderdelen van die auto's is zowel uit financieel-economisch oogpunt als redenen van energie-
besparing interessant.